BALZAC (Şair ve Yazarların İlginç Özellikleri)

BALZAC (Şair ve Yazarların İlginç Özellikleri)

BALZAC (Şair ve Yazarların İlginç Özellikleri)

BALZAC


Balzac’ın asıl ismi Honore Balssa’dır ancak ismini sonradan Balzac olarak değiştirmiştir. 1799 yılında Fransa’da doğan Balzac, iyi bir eğitimin ardından hukuk okumuş ve bir süre hukuk bürolarında staj yapmıştır. Asıl ilgi alanı edebiyat olan Balzac yazar olmak istediğini ailesine söylediğinde olumlu bir karşılık alamamıştır.

Üretken bir yazar olan ve 100’ü aşkın kitap yazan Balzac, tüm kitaplarını bir eserde toplama kararı almıştır ve bunun için büyük bir borç batağına girmiştir. Eserlerinde Dante’den esinlenen Balzac, kitaplarını topladığı eserine de İnsanlık Komedisi adını vermiştir.


Balzac realizm yaratıcısı olarak kabul edilmiş, eserlerinde gözlem gücünden yararlanış ve evlilik kurumunu eleştirip kadın okuyucuların dikkatini çekmiştir. 30’lu yaşlarında edebiyat çevresinde tanınır hale gelmiştir. 18 Ağustos 1850 tarihinde ise bronşit ve kalp yetmezliği nedeni ile vefat etmiştir.


Peki kısa yaşamına birçok eser sığdıran Balzac bunları hangi sürede yazdı? İşte Balzac’ın ilginç yönü burada karşımıza çıkıyor. Çünkü kendisi geceleri uyumamak ve roman yazmak için 50 fincandan fazla kahve içermiş. Ünlü yazarın kahveyle ilgili söyle bir sözü vardır: “midenize kahve girdiği anda genel bir telaş başlar. Fikirler hareket eder, benzetmeler oluşur ve kâğıt tamamen dolar. Kahve yardımcınızdır ve yazmak bir mücadele olmaktan çıkar.”

Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere Balzac yazmayı kahve sayesinde kolaylaştırmış ve ondan ölümüne kadar destek almıştır. Kimimize bir sahil kenarı, kimimize bir orman esintisi, kimimize ise bir yağmur damlası ilham olur. Balzac’a ise kahvesi ilham olmuştur.


Yazar: Kaan TURHAL