Cengiz AYTMATOV (Şair ve Yazarların İlginç Özellikleri)

Cengiz AYTMATOV (Şair ve Yazarların İlginç Özellikleri)

Cengiz AYTMATOV (Şair ve Yazarların İlginç Özellikleri)

Cengiz AYTMATOV


Kırgız asıllı olan Cengiz Aytmatov, hem edebiyat hem de siyaset alanında Türk dünyasında önemli bir yeri olan yazardır. Türk kültürüne ve Kırgız geleneklerine bağlı olan Aytmatov, Türk mitolojisinden oldukça etkilenmiş ve eserlerinde çokça bu konuya değinmiştir. 


Dünya çapında ‘Cemile’ adlı eseriyle ünlenmiş ve Louis Aragon bu kitabı ‘dünyanın en güzel aşk hikâyesi’ olarak tanımlamıştır. 

Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için Rusya’ya giden Aytmatov, 2008 yılında rahatsızlanmış ve böbrek yetmezliği teşhisiyle Almanya’ya getirilmiştir. Burada komaya girmiş ve 10 Haziran 2008 tarihinde vefat etmiştir. 

Eserleri 150’den fazla dile çevrilen ve milyonlarca baskıya ulaşan Cengiz Aytmatov 1963’te Toprak Ana ndlı kitabıyla Lenin Ödülü’nü, 2007 yılında da Altın Yürek Edebiyat Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. 


Peki tüm bu başarılarının ardında Cengiz Aytmatov’un kâğıda alerjisi olduğunu söylesek ne dersiniz? Evet. Kitapları 150’den fazla dile çevrilen ve ünlenen yazarımız Cengiz Aytmatov’un kâğıda alerjisi varmış. Ancak yine de o yazma tutkusu öyle baskın gelmiş olmalı ki kendisine bedenen zarar veren kâğıtla ruhen bir olmuş ve hayatını yazarak geçirmiş. İmza günlerinde yüzlerce kitap imzaladıktan sonra nefes darlığı çektiği için otel odasına çekilip orada rahatsızlığının geçmesini beklermiş. Hem fedâkar hem de azimli bir yazarmış Aytmatov. 


Yazar: Kaan TURHAL