Günce Nedir?

Günce Nedir?

Günce Nedir?

TDK anlamına göre günce; günlük, günü güne tutulan yazı defteri demektir. Günceye günlük de denilebilir. Günlüğün iki farklı türü vardır:

İçe Dönük Günlük; yazarın bir bakıma kendi kendisi ile konuşmasıdır. İçinde bulunduğu doğal ve toplumsal çevreden yazgısından yakınmasıdır. Bu metinlerde yazarın yaşadığı duygusal coşkunluğu bulabileceğimiz gibi, çeşitli kavramlar hakkındaki düşüncelerin yazarın bilincindeki açılımlarını da bulabiliriz.


Dışa Dönük Günlük; yazarların alaycı bir tavırla dönemin olaylarını; siyaset, sanat ve edebiyat adamlarını ya da gündelik sıkıntılarını öykü tekniği kullanılarak anlattığı günlük türüdür. Bu tür günlüklerde yazar kendi zaman dilimi içindeki tutum ve davranışlardan, düşünsel akımlardan haber verir.

Güncel ise günün konusu olan, şimdiki, bugünkü (haber, olay vb.),aktüel ve içinde bulunulan an için bir anlamı, bir önemi olan; konuşulan anda ortaya çıkan ya da var olan demektir.


Bizim içimizde edebiyatın uyandırdığı derin anlam bizim en büyük gerçeğimizdir.

Biz de istedik ki edebiyatın büyülü hayatının dününe, bugününe ayna tutalım. Bırakalım edebiyat bize dününü anlatsın. Biz de onun bugününe eşlik edelim. Ve yarınına hep birlikte yelken açalım.

Edebiyat içine dönük anlatsın; biz dışarıya çevirelim.



Bu nedenlerle bölümümüze ”Edebiyat Güncesi ” adını vermek istedik. ‘‘Edebiyat Güncesi” ne hoş geldiniz.


Yazar: Kaan TURHAL